Izvještaj Freedom House

Bivši član OVK i bivši agent Kosovske obavještajne agencije Naim Miftari izjavio je da ga ne iznenađuje što se u najnovijem izvještaju Freedom House bivši predsjednik i premijer Hashim Thaçi i Ramuš Haradinaj povezuju sa organizovanim kriminalom i dodao da oni i danas, iako nisu na vlasti, kontrolišu sve institucije na Kosovu, prenosi Bota sot.

"Ovaj izvještaj ima ozbiljnu referencu za bivšeg predsjednika Hashima Thaçija i lidera AAK Ramusha Haradinaja. Njihova imena se povezuju sa korupcijom i organizovanim kriminalom koji utiču na postavljanje lidera na funkcije. Glavne političke ličnosti na Kosovu, uključujući bivšeg predsjednika Thaçija i bivšeg premijera Haradinaja, imaju veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom na visokom nivou, koji igraju moćnu ulogu u politici i uticali su na postavljanje ključnih lidera", rekao je Miftari komentarišući izvještaj, prenosi Bota sot.

Kako je rekao, kada običan čovjek pročita izvještaj ne može a da se ne zapita zašto se Kosovo od rata 1999. nikada nije oporavilo od organizovanog kriminala, korupcije, urušenog pravosuđa, poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja, pljačke društvene imovine.

Prema njegovim riječima, bestidnost korumpiranog političkog spektra Kosova ide toliko daleko da pokušava da Srbiji da 30 odsto teritorije Kosova.

"Na kraju, pokušali su da Kosovo podjele Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Hashim Thaçi, Baton Haxhiu, Edi Rama, Isa Mustafa i Skender Hyseni, uz podršku agenta lobija Srpske crkve u Americi Richarda Grennela, koji je sada poznat kao 'službenik Vlade Beograda'", dodao je on.

Miftari ističe i da su bivši kosovski lideri multimilioneri, osim što su prodati, uspjeli i da stalno utiču na izbore preko CIK-a, kao i da kontrolišu veliki dio policije, KBS-a, Tužilaštva, diplomatije.

"Korupcija ide toliko daleko da ih drži na vlasti po svaku cijenu, toliko da su uspjeli da korumpiraju međunarodne zvaničnike kao što su istražitelji, sudije, tužioci UNMIK-a i EULEX-a, kao i Specijalni sud sa sjedištem u Hagu. Na žalost kosovske ambasade širom svijeta su popunjene ljubavnicama, nećacima, tetkama, članovima porodica", rekao je Miftari.

On je dodao i da zbog toga često govore vladi Albina Kurtija da je veoma teško da očisti Kosovo od sistema koji je uspostavljen prije 20 godina.

Izvor: botasot.info/kosovoonline