Imovina se vraća Agenciji

Premijer Albin Kurti na sjednici vlade poništio je odluke bivšeg premijera Ramusha Haradinaja da pojedinim opštinama dodjeli zemljište Agencije za privatizaciju Kosova (APK) jer, kako je rekao, imovina bi trebalo da bude vraćena Agenciji, prenosi Ekonomija onlajn.

"Razmatra se odluka o povlačenju iz procesa privatizacije i vraćanje imovine kojom upravlja APK u opštinama Gnjilane, Uroševac, Suva Reka, Skenderaj, Dečane, Junik i Elez Han. Sprovođenje vladavine prava je osnovni princip kojim se rukovodi naša vlada. Odluke bivše vlade preko kojih se zemljište Agenice dodjeljuje opštinama treba da budu ukinute zbog izmjenjenih pravnih okolnosti“, rekao je Kurti.

Ministar za lokalnu samoupravu Elbert Krasniqi rekao je da odluke treba ukinuti jer nusu sprovedene, a u međuvremenu je promjenjen zakon.

"Nacrt-odluke o poništenju odluke zasnovan je na razlogu što ove odluke nisu mogle da se sprovedu i na činjenici da je 2019. godine promjenjen zakon o davanju na korišćenje opštinske imovine i to moramo da uskladimo“, rekao je Krasniqi.

Vladin kabinet je većinom glasova usvojio nacrt odluke Ministarstva lokalne samouprave.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online