Kriterijumi ispunjeni

U Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta održana je debata o nacrtu izvještaja o Kosovu na kojoj je ukazano da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima i da podrška Evropskog parlamenta u tom pogledu ostaje ključna, prenosi Slobodna Evropa.

O izvještaju je govorila Viola fon Cramon, izvjestilac za Kosovo, predstavnici Evropske komisije i Službe EU za spoljne poslove.

Vasilis Maragos iz Evropske komisije izrazio je zahvalnost za stavove Kosova o ratu u Ukrajini i posebno pozdravio učešće premijera Albina Kurtija na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu. Maragos je ukazao da će Komisija pomoći Kosovu da se izbori sa ekonomskim posledicama. On je istakao i potrebu za ulaganjem u energetski sektor na Kosovu, nazivajući nedavnu krizu snabdevanja energijom na Kosovu alarmom za buđenje.

Predstavnik Evropske komisije u ovoj debati je ponovio da je ocjena Evropske komisije i dalje da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima i da podrška Evropskog parlamenta u tom pogledu ostaje ključna.

Elsa Fenet, iz Službe EU za spoljne poslove takođe je pohvalila stav Kosova o ratu u Ukrajini. Ona je rekla da Kosovo nije formalno u obavezi da se prilagođava stavovima EU u spoljnoj politici, ali da je takvo prilagođavanje u svakom slučaju dobrodošlo. Kosovo, dodala je, moraće da pokaže više fleksibilnosti u regionalnoj saradnji.

Što se tiče dijaloga sa Beogradom, navela je da geopolitička situacija čini neophodnijom normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Hrvatski poslanik Tonino Picula zatražio je od EU da pokaže privrženost Kosovu.

„Naša uloga na Kosovu je ključna, ali kada tražimo ispunjenje uslova moramo svojim primjerom da dokažemo posvećenost. Neprihvatljivo je da EU još nije liberalizovala vize za građane Kosova", rekao je on.

Izvjestilac Fon Cramon je na kraju debate pozvala da se ne zaboravi da proces pomirenja u regionu Zapadnog Balkana još nije dao rezultate. Ona je podsjetila da se na Kosovu i danas vide ratne traume.

Izvor: RSE/Kosovoonline