Tender?

Blindirani automobila tipa Toyota koštao Policiju Kosova punih 29.400 eura.

Policija Kosova je početkom aprila saopštila da je ugovorila kompaniju za izvođenje ovog posla.

Kallxo je zatražio pojašnjenja od Policije Kosova zašto je blindirano vozilo potraživano a nije bilo obavještenja o dodjeli ugovora, nakon što je ispregovarano. Nisu dali nikakve informacije da li je ovaj automobil namjenjen nekom konkretnom službeniku.

U odgovoru je policija rekla da se oklopna vozila koriste prema stepenu opasnosti.

"Policija Kosova posjeduje različite tipove vozila koja se koriste za obavljanje službenih dužnosti definisanih zakonom. Službena vozila koriste policijski službenici različitih jedinica ili profila PK, u zavisnosti od zadatka ili jedinice u kojoj služe, uključujući i upotrebu oklopnih vozila koja se koriste prema stepenu opasnosti“, navodi se u odgovoru KP.

Ova aktivnost nabavke je obavljena po pregovaračkom postupku i bez objavljivanja obavještenja o ugovoru. Policija Kosova je 7. aprila potpisala ugovor sa kompanijom "Autotrade SHPK“.

Cijeli tender je trebalo da košta 30 hiljada eura, dok je kompanija "Autotrade" dobila tender sa ponudom od 29 hiljada 400 eura, ili 600 eura jeftinije od procjenjene vrijednosti. Policija Kosova je zatražila da automobil tipa Toyota ima providna blindirana stakla dok stakla na zadnjim vratima moraju biti "Autotrade SHPK" pošto je od 2018. ova kompanija već dobila nekoliko ugovora od strane raznih institucija, kao što su KEK, Opština Priština, Carina Kosova, Kosovska popravna služba ali i Policija Kosova.