Predsjednik Sindikata policije

Predsjednik Sindikata policije Imer Zeqiri kazao je da se njihov zahtjev upućen Vladi Kosova odnosi na povećanje plata i da će, ako se premijer Albin Kurti ne odazove sastanku, preduzeti sindikalne korake, prenosi Koha.

Zeqiri je rekao da odluka Vlade da izdvoji jednokratnu pomoć od 100 eura nije za potcjenjivanje i da ovo može biti samo mala pomoć za oporavak.

"Računajući napredak procedura Zakona o platama, tražili smo da se za Policiju Kosova izvrši povećanje plata. O ovom pitanju razgovarali smo sa ministrom i drugim vladinim institucijama. Nadamo se da će Vlada obratiti pažnju na policije, jer naši zahtjevi nisu jedini. Mislim da će Vlada pozitivno odlučiti i da nas neće natjerati da preduzmemo sindikalne korake“, rekao je on.

Nedostatak zdravstvenog osiguranja, toplog obroka i skromna nadoknade za noćne smjene nisu jedine pritužbe koje imaju policajci na Kosovu. Prema riječima načelnika policije, policiji nedostaje i odjeća i novi autobusi. On je rekao da policija profesionalno radi svoj posao i da uslovi nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu.

"Često nam nedostaje odjeća, odnosno čizme. Imamo veoma stare automobile i autobuse. Imamo i druge zahtjeve za mnoge druge stvari koje su nam potrebne u okviru policije. Imamo preko 25 projekata koji su blokirani. Mi smo jedina bezbjednosna institucija, vjerovatno u svetu, koja nema zdravstveno osiguranje. Razgovarao sam sa Vladom i tražio sumu od 5.000 eura za 9.200 pripadnika policije, što je veoma skroman iznos“, rekao je on.

On je kazao da se o svim ovim zahtjevima raspravlja, najavljujući da je podneo zahtjev za sastanak sa premijerom Albinom Kurtijem. Zeqiri je dodao da protest nemaju na dnevnom redu, jer ako bi planirali takvu akciju došlo bi do destabilizacije.

On je dodao da je do sada tokom obavljanja dužnosti poginuo 21 policajac, a više od 400 policajaca je povređeno.

"Policijac u penziji prima sto eura što je sramota", zaključio je Zeqiri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore