Penzioneri, studenti, zaposleni...

Građani Prištine, posebno studenti i penzioneri, pozdravljaju odluku Vlade Kosova da svim penzionerima, studentima i zaposlenima u privatnom i javnom sektoru pomogne sa po 100 eura za mjesec april.

“Nismo očekivali, ali neophodno je barem za studente koji ne žive u Prištini, koji putuju i imaju veće troškove”.

“Dobra je to odluka da se pomogne studentima, zato što i studente dotiče kriza u zemlji i cijelom svetu, bilo je poskupljenja. Mislim da je to dobro i da nastave da pomažu studentima”.

“Jako pozitivno za svaki sloj društa, ne mogu da odvojim da li je bolje za studente, a i sam sam penzioner, da li za radnike, za sve slojeve. Po 100 eura, toliki nam je budžet, tolike su mogućnosti”, kažu građani Prištine. 

Predsednik Ujedinjeni sindikat obrazovanja i nauke Kosova Rrahman Jashari u izjavi za Radio Kosovo 2, takođe, pozdravlja odluku Vlade.

“To je radosna vijest i koliko, toliko smiruje situaciju. To je prvi korak pozitivnog reagovanja Vlade. Mi ćemo izbliza pratiti situaciju. Ovaj korak stvar novu situaciju u javnom sektoru, posebno u sektoru obrazovanja od vrtića do univerziteta. Ovu vijest je primilo naše članstvo, pa ćemo vidjeti šta ćemo dalje”, kaze Jashari.

On dodaje da ukoliko bude nastavljeno sa podrškom u vidu 100 eura i na dalje, Sindikat će dati prostora vladinoj Komisiji koja radi na izradi zakonu o platama. 

Jashari je na protestu kosovskih sindikalista koji je održan u petak u Prištini, najavio štrajk prosvjetara od 20. aprila, ukoliko Vlada ne počne sa isplatom po 100 eura mjesečno do usvajanja i primjene novog Zakona o platama. Zakon o platama predviđa povećanje platnog koeficijenta prema dužnostima javnih službenika.

Premijer Kosova Albin Kurti je danas kazao da će za mjesec april biti udvostručena vrijednost socijalne pomoći za sve porodice koje koriste ovu pomoć. Penzionerima, studentima, te radnicima u privatnom i javnom sektoru biće podjeljeno po 100 evra za mjesec april.

Kurti je kazao da je ukupna vrijednost svih ovih mjera iznosi preko 100 miliona eura i od ovih mjera koristi će imati oko 800 hiljada građana ili gotovo svaka porodica na Kosovu.

Inače, premijer Kurti je danas najavio i da će u srijedu na sjednici Vlade Kosova biti otvoren put za usvajanje Nacrta zakona koji ima za cilj povećanje minimalne zarade sa dosadašnjih 170 na 250 eura, kao i ukidanje poreza na plate preko 250 eura.