Smanjeno vrijeme čekanja putnika

Integrisani prelazi Merdare i Mutivode od danas su u potpunosti operativni, saopštio je Euleks. Kako se navodi na Twitteru, to je pozitivan napredak u implementaciji Tehničkog protokola proizašlog iz dijaloga kojim posreduje EU.

Podsjeća se da je beogradska strana 21. marta preuzela vlasništvo nad novim prostorijama na zajedničkoj tački prelaza (ZTP) Mutivode, a 14. marta srpske vlasti su uspješno otvorile obje strane ZTP Merdare.

"Specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana posredovao je u donošenju odluke o potpunoj funkcionalizaciji ove dvije ZTP, dok je Jedinica za podršku dijalogu, trenutno u okviru Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, pomogla u koordinaciji procesa tranzicije na obema ZTP. Kako se očekuje, nakon potpune funkcionalizacije značajno će se smanjiti vrijeme čekanja putnika, značajno olakšavajući život svim građanima koji ih koriste", navodi se u objavi.

Dodaje se i da su kosovske vlasti preuzele vlasništvo nad ZTP Merdare u oktobru 2018. godine, a ZTP Mutivode u julu 2019. godine.