Uz poštovanje Ustava i zakona

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je u ponedjeljak uveče da je za održavanje srpskih parlamentarnih i predsjedničkih izbora na teritoriji Kosova neophodan dogovor Prištine i Beograda.

Ponovio je da Kosovo svojim građanima, koji imaju i srpsko državljanstvo, ne želi da oduzme pravo glasa ali da se moraju poštovati Ustav i zakoni.

Istakao je i da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima zemalja Kvinte na Kosovu oko održavanja srpskih izbora.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Kurti je ovaj stav izneo na sastanku sa ambasadorima na Kosovu.

Međunarodna zajednica je u nekoliko navrata pozvala Kosovo da dozvoli otvaranje biračkih mjesta u srpskim sredinama na Kosovu za izbore koje Srbija organizuje 3. aprila.

Kosovo 16. januara nije dozvolilo otvaranje biračkih jmesta za glasanje na srpskom referendumu za izmjene Ustava u oblasti pravosuđa. Kako je tada saopšteno, Srbi sa Kosova su mogli da glasaju putem pošte ili Kancelarije Beograda za vezu u Prištini ali su oni svoje pravo ipak iskoristili u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.

U međuvremenu je šefica parlamentarne grupe vladajućeg Pokreta Samoopredjeljenje, Mimoza Kusari Lila izjavila da Srbija još nije uputila zahtjev Vladi Kosova za održavanje parlamentarnih i predsjedničih izbora, te ponovila stav Vlade Kosova da se o tom pitanju može odlučivati samo na direktan zahtjev Beograda.

Na to je odgovorio direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković uz navode da je “jedina prava namjera (Prištine) da uslovljavanjem održavanja izbora pokušaju da natjeraju Srbiju da prizna Kosovo”.

Srbija će zvanični stav povodom održavanja izbora na teritoriji Kosova izneti u utorak, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, “kada će biti odlučeno o narednim ključnim i presudnim koracima i odlukama”.

Poslanici u Skupštini Kosova su 15. januara usvojili i Rezoluciju protiv održavanja referenduma Srbije na teritoriji Kosova a njome se, pored ostalog, od Vlade traži da preduzme neophodne radnje kako bi se spriječilo kršenje suvereniteta i Ustavnog poretka Kosova.

Opozicione partije od Vlade Kosova traže da se poštuje usvojena Rezolucija i kada je u pitanju održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Posljednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju na Kosovu prikupljala glasačke listiće. Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i postojala je dozvola kosovskih vlasti za tako nešto.