Nespremnost Vlade!?

Vladin prijedlog o povećanju minimalne zarade na 264 eura nije dobio glasove sindikata na posljednjem sastanku Ekonomsko-socijalnog savjeta, a predsjednik Unije nezavisnih sindikata Kosova Atdhe Hikolli naglašava da minimalna zarada mora iznositi 350 eura, prenosi Glas Amerike.

Na ovaj stav sindikata regovao je i ministar finansija Hekuran Murati navodeći da "protivljenje sindikata nema smisla" i da "niko od radnika koje predstavljaju nije pogođen minimalnom zaradom”.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata Kosova Atdhe Hikolli rekao je, u intervjuu za Glas Amerike, da se Savez samostalnih sindikata bori za razumnu minimalnu platu s kojom bi ljudi mogli da pokriju najosnovnije životne potrebe.

Predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi kaže da minimalnu zaradu treba utvrditi na osnovu dubinske analize.

"Postoji nespremnost vlasti u zemlji da se razmišlja o povećanju minimalne zarade, posebno sada kada je upravo ovaj društveni pritisak i pritisak povećanja troškova života, koji opravdava raspravu o povećanju minimalca. Ima prijedloga koji se bacaju na sto, ali minimalna zarada nije definisana kao lista želja, već iz jasne analize“, kaže on.

Marigona Drevinja iz Instituta za socijalnu politiku "Musine Kokallari” kaže da vlada treba da pokaže kojim metodama obračunava minimalnu zaradu.

"Vlada bi trebalo da nas obavjesti o dva važna pitanja, o tome kako će se obračunavati minimalna plata jer to ne može da se radi samo kao izborno obećanje na osnovu određenog iznosa“, kaže ona.

Rukiqi napominje da postoji spremnost poslodavaca da povećaju minimalnu zaradu, ali se prema njegovim riječima ne očekuje da će to imati širok uticaj na dobrobit društva.

"Cilj minimalne zarade je da obezbjedi osnovne uslove za pojedince“, kaže on.

Suprotno tome, Hikolli smatra da bi povećanja minimalne zarade moglo da smanji odlazak mladih sa Kosova.

"U intersu vlasti, ali i u interesu privrede je da zaustavimo odlazak možda najvitalnijeg dijela Kosova", rekao je on.

Drevinja kaže da je inicijativa povećanje minimalne plate dobrodošla, ali sa zakašnjenjem.

"Zemlje u regionu već imaju mehanizme preko kojih mjere minimalnu zaradu uvećavaju na godišnjem nivou ili na trogodišnjoj ili petogodišnjoj osnovi“, podsjetila je ona.

Prema Evropskoj agenciji za statistiku, EUROSTAT, Kosovo trenutno ima najnižu minimalnu platu u cijeloj Evropi, a ona iznosi 130 eura za zaposlene mlađe od 35 godina i 170 eura za starije.

Na Kosovu se minimalna plata nije menjala od 2011. godine, uglavnom zbog nedostatka političke volje i čestih promjena vlasti.

Izvor: VOA/Kosovoonline