Lider LDK

Lider Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku optužio je aktuelnu vladu da povećanjem cijene nafte, opterećuje građane akcizama i porezom po litru, i izneo prijedloge šta treba da se uradi po tom pitanju.

Abdixhiku je na Facebooku napisao da, za svaki litar, koji danas košta 1,60 eura, vlada zarađuje 60 centi.

Abdixhiku je optužio Vladu Albina Kurtija da ne razumije pitanje povećanja cijene nafte i da, prema njegovim riječima, donosi neefikasne odluke.

On je rekao da su porezi i akcize na Kosovu previsoke za litar nafte, što pored globalnog trenda rasta nafte, dodatno opterećuje građane.

"Pošto je upravljanje više od slika, predlažemo da se hitno donesu sljedeće odluke.

1. Smanjiti akcizu i PDV na naftu za naredna tri mjeseca. Ovo privremeno smanjenje trebalo bi da ima za cilj pristupačnost ne samo naših građana, već posebno poljoprivrednika i prevoznika u zemlji, čiji će uticaj na druge proizvode i usluge biti još veći.

2. U skladu sa brojnom međunarodnom praksom utvrditi racioniranje količine nafte koju pojedinac može kupiti. Moramo priznati da smo u krizi, ograničene zalihe moraju da se dese što je prije moguće.

3. Vlada da pomogne našim dobavljačima u obezbeđivanju dugoročnih rezervi. U ovakvim vremenima, međudržavni odnosi su neophodni.

4. Obezbjedite dugoročni plan pristupačnosti. Vlada treba da reaguje što prije. Iako će ponovo reagovati posljednja, praksa posmatranja i rasuđivanja da je riječ o globalnoj krizi je novo napuštanje građana i u krizi", napisao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online