Služi interesima Srbije

Bivši premijer Ramush Haradinaj tvrdi da se aktuelnom šefu vlade Albinu Kurtiju dopada tehnički dijalog sa Srbijom, na šta, kako kaže, ukazuje činjenica što u tom pogledu nije uočen nikakav napredak, kao i da time odlaže pristupanje Kosova u NATO, prenosi Ekonomija onlajn.

Haradinaj smatra da Kurti samo služi interesima Srbije.

"Alijansa za budućnost Kosova je zatražila od parlamenta da obaveže vladu da se fokusira ili stavi u prvi plan pitanje priznanja i da ne nastavlja tehnički dijalog od teme do teme. Treba postići sporazum o međusobnom priznavanju Srbije i Kosova na principima terotorijalnog  integriteta. Tako da se ne utiče na granice, suverenitet i ustavnost. Premijer Kurti nije spreman da odgovori jer mu se dopada tehnički dijalog", rekao je Haradinaj.

On dodaje da će Kurti, ako nastavi sa tehničkim dijalogom, odložiti pristup Kosovo NATO-u.

"Međunarodna zajednica će dati Kosovu pravo da uđe u NATO. Premijer, nastavljajući tehnički dijalog, odlaže dan kada možemo da budemo pozvani za partnerstvo u NATO-u", rekao je Haradinaj.

Prema njemu, glavni fokus međunarodnog faktora za konačni sporazum je da Srbija mora da iskaže svoj stav o priznanju ili ne.

"Vjerujem da će fokus zvaničnog Vašingtona, Londona, Berlina i Brisela doneti situaciju kada će Srbija morati da kaže svoju poziciju", kaže Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online