Bez izjašnjavanja

Američki analitičar Alon Ben Meir smatra da sukob Ukrajine i Rusije nema mnogo zajedničkog sa Kosovom i da se neće proširiti na Zapadni Balkan, a dodaje da je važno da Kosovo bude veoma suzdržano kada je ovaj sukob u pitanju, da se ne svrstava i ne izjašnjava, prenosi Lajmi.

On je naveo da je, bez obzira na saradnju Srbije i Rusije, vjeruje da je Srbija i dalje okrenuta ka Zapadu.  

Takođe, kako kaže, ne očekuje da Srbija upotrebi silu da povrati kontrolu nad Kosovom. Ipak, on podsjeća da Srbija ne priznaje Kosovo i da ima pretenzije na teritoriju koju smatra svojom pokrajinom.

Ben-Meir podsjeća da je Vlada Kosova podržala Ukrajinu, njen suverenitet i nezavisnost, ali, kako kaže, Kosovo bi trebalo da se kloni bilo kakvog narativa i da se izjašnjava za ili protiv Rusije.

"Najbolja stvar za Kosovo je da se kloni ovog sukoba i da se ne miješa ni u kakav javni narativ protiv ili u korist ruske akcije u Ukrajini", rekao je on.

Na pitanje kakvi bi mogli biti potezi Srbije i Rusije na međunarodnim forumima u vezi sa Kosovom i u kojim oblicima se očekuje da se agresija pojača, Ben Meir je istakao da Srbija neće mnogo politički i materijalno dobiti od Rusije.

"Vjerujem da će Putinova zaokupljenost Ukrajinom sada sigurno spriječiti da ozbiljno interveniše na Balkanu. Iako postoji dobar odnos Rusije i Srbije, Rusija im je nedavno isporučivala oružje, ali vjerujem da Srbija i dalje gleda na Zapad. Posebno zato jer se i dalje nada ulasku u EU", kaže Ben-Meir.

On je naglasio da ne vjeruje da je Kosovo meta Rusije. Osvrnuo se na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da se plaćenici sa Kosova šalju u područje Donbasa u Ukrajini, navodeći da su "Rusi poznati po širenju dezinformacija".

"Vjerujem da Putin ne želi da eskalira sukob izvan Ukrajine, jer to može da zahtjeva vojnu intervenciju NATO. Rusi su poznati po širenju dezinformacija, a dio Putinove šeme je da obezbjedi da SAD, a posebno EU, ne mogu da odrede šta će biti njegov sljedeći potez", kazao je Ben-Meir.