Potpredsjednika PDK

Potrpedsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku poručila je premijeru Albinu Kurtiju da otputuje u SAD i da se sastane sa američkim zvaničnicima, a kako je ocjenila, kosovska strana treba da ima u vidu da njihov „glavni sagovornik nije Beograd, već Brisel i Vašington“, prenosi Lajmi.

„Znam da ovaj proces nije kao Veliki brat. Znam da zahtjeva malo diskrecije. Ovdje premijer ima naše razumijevanje. Kosovskoj strani mora biti jasno da mi nemamo Beograd za primarnog sagovornika, već Brisel i Vašington. Kurti hitno treba da otputuje u Vašington i sastane se sa visokim zvaničnicima Bidenove administracije“, rekla je Çitaku.

Ona je dodala da „dijalog neće uspjeti bez direktnog uključivanja SAD“, navodeći i da će ekonomski i trgovinski odnosi biti kamen spoticanja u političkom sporu.

„Ekonomski trgovinski odnosi, kulturna i obrazovna razmena biće taoci političkih sporova. Vjerujem da moramo da se fokusiramo na to. Vrijeme ne radi za nas, tako da treba da tražimo direktno učešće SAD. Drago mi je zbog posjete Escobara i Lajčaka sljedeće nedjelje“, navela je Çitaku koja smatra da Kosovo i Srbija ne mogu da normalizuju odnose bez zaključenja pitanja međusobnog priznavanja.

Ona je na panelu „Evropske integracije i regionalne inicijative: komplementarne ili isključive?“ koji je organizovala Demokratija za razvoj istakla da je integracija u Evropsku uniju popularna tema, ali da su se okolnosti promenile, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njenim riječima, integracija Kosova u Uniju je teška jer su se političke prilike u mnogim zemljama promenile, što doprinosi činjenici da na Kosovu nedostaje politički konsenzus o ovom pitanju.

„Svakako da danas ne možemo govoriti o EU i proširenju EU u istim terminima kao 2004, 2008. i 2014. godine. Geopolitički kontekst se promenio. Entuzijasti se ne nalaze unutar Evropske unije, već u predgrađima. U odnosu na Kosovo, situacija je još komplikovanija jer nemamo konsekventan stav“, rekla je ona.

Çitaku smatra da regionalne inicijative i EU integracije nisu kontradiktorne.

„Vidim to kao priliku koju možemo da iskoristimo, ali nikako kao zamjenu za druge integracione procese", navela je Çitaku.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net