Ubice nisu poznate

Četvrta godišnjica od ubistva političara sa Kosova, lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP) Olivera Ivanovića, navršava se u subotu, 16. januara, a ubice ili nalogodavci još uvijek nisu poznati, iako je kosovsko tužilaštvo do sada podiglo tri optužnice.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Sjevernoj Mitrovici.

Specijalno tužilaštvo Kosova je do sada podiglo tri optužnice u kojima nije bilo nekih većih suštinskih izmjena.

Optužnica je podignuta protiv policijskih službenika Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare, građanina Severne Mitrovice Marka Rošića, i sekretarice ubijenog Ivanovića Silvane Arsović.

U vezu sa ubistvom se dovode i potpredsjednik Srpske liste, vodeće partije Srba na Kosovu Milan Radoičić i biznismen sa sjevera Kosova Zvonko Veselinović. Protiv njih nije podignuta optužnica jer su bili u bjekstvu kada je kosovsko tužilaštvo podiglo prvu optužnicu.

Za Milanom Radoičićem je marta 2021. godine povučen nalog za hapšenje bez ikakvog objašnjenja i on je od tada nekoliko puta boravio na sjeveru Kosova.

Radoičić i Veselinović su se našli i na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog učešća u koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.

Sankcije su uvedene za još desetak Srba sa sjevera Kosova, koji su povezani sa Veselinovićem a koga su SAD označile kao vođu kriminalne grupe.

Sankcije SAD znače da se imovina pojedinaca, koji su se našli na crnoj listi blokira, dok je američkim državljanima zabranjeno da sarađuju sa njima.