To nekome ne odgovara

Advokat Arianit Koci podsjeća da se na Kosovu ne snimaju audio zapisi suđenja, iako za to postoji pravni osnov, prenosi Koha.

Koci ističe da je jednostavan razlog to što nikome ne odgovara što su sjednice otvorene i transparentne.

"Audio zapisom se može izbjeći eventualna zloupotreba od strane sudija, tužilaca, istražitelja, advokata i drugih učesnika u postupku. Prije svega, sam krivični postupak bi djelovao ozbiljnije. Dakle, svaki sud treba da se obaveže da će sve sjednice snimati tonski", poručio je Koci.

On je dodao da je oprema za audio-snimanje sesija veoma jeftina i da se ovom investicijom mogu identifikovati moguće zloupotrebe i povećati efikasnost.

"Iskreno rečeno, transparentnost u policiji, tužilaštvu i sudu ne odgovara samo osobama koje imaju nešto da kriju. To je možda razlog da, uprkos činjenici da se godinama ulaži sredstva u tužilaštvo i sud, nije stvorena osnovna infrastruktura za snimanje", rekao je Koci.

Koci je podsjetio da je postojao i otpor postavljanju kamera na biračkim mjestima.

Predsjedavajući Sudskog savjeta Kosova (SSK) Albert Zogaj je u septembru prošle godine bio domaćin sastanka sa direktorom Kancelarije za međunarodne narkotike i sprovođenje zakona Shanom Vadoupsom, kao i drugim predstavnicima te kancelarije za razmatranje i koordinaciju faze implementacije projekta koji će omogućiti audio i video snimanje sudskih ročišta u svim sudovima.

Očekuje se da se sa implementacijom projekta počne u junu ove godine.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore