Restrikcija

Žitelji albanskih i srpskih sredina na Kosovu zabirinuti su, jer ne znaju koliko će restrikcije struje zaista trajati, mada je iz Kosovske elektrodistribucione mreže (KEDS) najavljeno da će isključenja biti sve biti do kraja januara.

Iako je iz KEDS saopšteno da će biti dvočasovnih restrikcija, mještani negoduju jer struja nestaje i nekoliko puta tokom dana.

"Vratili smo se u 19. vijek. Nama laicima nije jasno, kako je do prije dva mjeseca bilo struje, sada je nema, i dalje se kopa ugalj, rade elektrane, pa odjednom je došlo do nestašice", rekao je Marko Đorić iz Gračanice.

Nestašica struje primorala je mnoga domaćinstva da se vrate alternativnom grijanju, na drva i ugalj.

"Sama situacija govori, svi idu napred, mi unazad. Riba ne smrdi od repa već od glave", mišljenja je Ilija Trajković iz Lapljeg Sela.

Građani Prištine kažu da je vrlo teško biti bez struje dva sata, u mraku, bez grijanja.

"Isključivi krivac je Vlada Kosova zbog toga što nema struje. U Srbiji nema krize, ni u Sjevernoj Makedoniji, ni u Crnoj Gori. Dva sata bez struje je loše, naoročito noću, hladno, mračno", kazao je građanin Prištine Januz Dautaj.

Izet Zhila iz Prištine kaže da za trenutnu nestašicu struje ne treba optuživati aktulenu vlast.

"Loša stvar nam se dešava. Mi nismo sami u svijetu, pored pandemije, koja nam je mnogo toga učinlia loše, moramo da izdržimo i ovo što nam se sada dešava, a nije prvi put. Krivce ne treba da tražimo u institucijama, nasljedili smo elektranu koja je dosta stara, nema investiciija novih, svi traže čistu energiju, ne možemo da očekujemo nešto veliko. Vjerujem da ćemo dostići svijet koji je napredan", rekao je Zhila.

Rad ugostitelja i loklanih proizvođača je otežan, slična je situacija i sa benzinskim pumpama, koje koriste agregate kako bi mogle da toče gorivo. Dok je u pojednim mjestima na teritoriji opštine Gračanice u kvaru električna mreža i trafoi, pa domaćinstva imaju samo jednu fazu struje.

Izvor: Kosovo Online