Energetska kriza

Demokratska partija Kosova podnela je nekoliko zahtjeva Vladi Kosova u vezi sa energetskom krizom na Kosovu.

Član rukovodstva ove stranke Blerand Stavileci je na konferenciji za medije pozvao Vladu Kosova da odobri predstavljene mjere u vidu hitnog paketa.

PDK je pozvao vladu da bude „odgovorna i da se posveti odobravanju mjera u vidu hitnog paketa s obzirom na situaciju, a kako bi se prebrodila zimska sezona i kako bi se izbjegao tarifni šok prije aprila sljedeće godine, kada bude odobrena ljetnja tarifa“.

Oni predlažu da se „proglasi (vanredno) stanje zbog snabdjevanja strujom, prema Zakonu o energetici, član 25, da se odredi gornja cijena za lokalno tržište i da odstupanja od ove cijene subvencioniše Vlada Kosova, da vrate u redovne potrošače sve one koji su na slobodnom tržištu, kako bi se socijalizovali troškovi uvoza električne energije za period dok traje ova kriza. Da se skine tantijema na ugalj KEK-u i da se proporcionalno snizi prodajna cijena ove korporacije s ciljem da se ova dobit prenese kod finalnog potrošača. Da se s prioritetom razmatra deblokiranje linija transmitovanja sa Srbijom (koje su blokirane od decemba prošle godine) u smislu da se izbjegnu visoke cijene transmisije kao i da se olakša trgovina strujom“.

Stavileci je rekao da je Vlada Kosova potpuno nespremna da se suoči sa ovom krizom iako su se još ranije slala upozorenja da do nje može doći, kao i da „do danas ništa nije preduzela“.

„Vlada Kosova je nemarna i nije preduzela nikakve mjere za rješavanje ove krize. Obistinile su se naše slutnje da će ova kriza ozbiljno ugroziti redovno snabdjevanje građana i privrednika, pritom ugrožavajući ekonomsku stabilnost, zatim dobrobit građana i nacionalnu bezbjednost. I ne samo da nisu preduzeli konkretne korake, već su toliko zanemarili situaciju da svakodnevno imamo kolaps nekog sistema, kao što se danas desilo sa Kosovskom toplanom“, rekao je on.

KoSSev: Vlada zatražila potpisivanje sporazuma o zajmu

U istom danu kada je PDK uputila zahtjeve Vladi Kosova, sama vlada je donela odluku da zatraži od predsjednice Kosova da odobri potpisivanje sporazuma o zajmu.

Premijer Albin Kurti rekao je na današnjoj konferenciji za štampu da je energetska kriza postala nepodnošljiva, te da je odlučeno da se traži od predsjednice Osmani da „ovlasti potpisivanje ugovora o zajmu između Republike Kosovo, KOSTT i KFV“, prenosi RTK2.


Izvor: Koha/Kossev