U suprotnom sljedi pritisak sindikata

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata Kosova (BSPK) Atdhe Hykolli poručio je da je ultimatum koji je dat Vladi Kosova do marta 2022. godine, zapravo vrijeme koje treba da iskoristi da se reguliše Zakon o platama, prenosi Koha.

Hykolli je istakao da bi predstavnici Vlade Kosova do tada trebalo da se sastanu sa savezima sindikata, kako bi u saradnji sa njima bio formulisan Zakon.

"Moramo da damo Vladi dodatno vrijeme za zakone koji su pred nama. Važno je da ublažimo razgovore između Vlade i Unije jer pred nama je zakon koji je složen, koji reguliše finansijsku stabilnost države. Svi se čvrsto slažemo da zajedno uputimo zahtjeve Vladi, socijalnom partneru za dalje korake. Naš prvi zahtjev je da se na Zakonu polako radi", rekao je Hykolli.

On je dodao da svi akteri treba da učestvuju u izradi ovog zakona, dok su sve vlade koje su došle na vlast obećale da će izraditi ovaj zakon.

Hykolli kaže da je ovo posljednji put da se razgovara o ovim zakonima "jer oni nisu samo za sindikate već za cijelo Kosovo".

U slučaju da njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, Hykolli je pomenuo sindikalno delovanje, ističući da bi pritisak na Vladu trebalo da bude veliki.

"Kosovu je potreban socijalni dijalog tokom vjekova. Pozivam vladu i resore da pozovu na dijalog između sindikata i da se svima oda priznanje za svoj rad", kaže on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore