Obrazloženje...

Bivša poslanica Demokratskog saveza Kosova u Skupštini Kosova Melihate Tërmkolli zatražila je od premijera i predsjednice Kosova obrazloženje za smjenu na vrhu Kosovskih bezbjednosnih snaga koja se danas desila.

Tërmkolli je na Facebooku napisala da postoji sumnja da se radi o “dvostrukoj osveti premijera i predsednice Kosova Albina Kurtija i Vjose Osmani”.

„Obaveza Rrahmana Rame da podnese ostavku na mjesto komandanta KBS-a i imenovanje Bashkima Jasharija na ovu funkciju, znaci su dvostruke osvete predsjednika i premijera Kosova građanima i svim „ostalima”?! Prvo, da li ovo pokazuje znak osvete za to što je Bekim Jashari izgubio na opštinskim izborima kao neformalni kandidat Samoopredjeljenja i izmišljene liste ‘Guxo’, tačnije kao osveta građanima koji su se usudili da glasaju za nekog drugog a ne za njihovog miljenika?”, upitala je Tërmkolli.

Ona je podsjetila i na pisanje pojedinih medija o navodnom odbijanju Rame da ustupi vozila KBS prilikom dešavanja na sjeveru Kosova, poručujući da, ako je to tačno, da li ova smjena predstavlja “znak osvete komandantu KBS-a koji odlučuje i postupa u skladu sa zakonom i sporazumom sa SAD odbijajući parapolitičke akcije ministra odbrane?!”.

“Ako je ministar odbrane tražio ono što se govorilo u medijima, on je trebalo da bude smjenjen zbog ugrožavanja nacionalne bezbjednosti. Ako je ovo bio zahtjev ili odobrenje premijera ili predsjednika, ovoj zemlji preti velika opasnost da djelovanje najviših vrhova države sa državne institucionalne politike pređe na parapolitiku. Predsjednik i premijer treba da navedu razloge i da daju objašnjenja za ove vanredne promjene na čelu KBS kako bi se izbjegle sumnje u funkcionisanje državnih institucija sa visokom osjetljivošću, kao što je KBS”, poručila je Tërmkolli.

Izvor: Kosovo Online