Javljanje na vrijeme važno

"Brojke govore da svake godine na Kosovu imamo oko 3.500 onkoloških pacijenata. U odnosu na teritoriju i broj stanovnika taj broj nije veliki, mada bi svakako trebalo raditi na tome da on bude što manji. Da bi se to desilo bitno je da se osobe, bilo da su muškarci ili žene ljekaru jave na vrijeme", rekla je gostujući u Jutarnjem programu RTK2 dr Sonja Blakaj, onkolog - radiolog sa onkološke klinike u Prištini.

Doktorka Blakaj je napomenula da je kod žena najčešći onkološki problem rak dojke, dok je kod muškaraca to rak pluća. Veliku ulogu u pravovremenom javljanju ljekaru imaju mediji koji sve više pričaju o tom temi.

"Problem postoji, ali je on u odnosu na ranije godine mnogo manji, jer je kod ljudi sve više izražena svijest o tome da se samo pravovremenim javljanjem ljekaru bolest može sprečiti i izliječiti. Moram da napomenem da su žene mnogo disciplinovanije i da mnogo češće posjećuju ljekara, dolaze na preventivne preglede. Nasuprot tome kod muškaraca je i dalje izražen taj balkanski mentalitet i muški ego i kod ljekara dođu baš kada moraju", istakla je dr Sonja Blakaj.

Klinika u Prištini, po riječima dr Blakaj je u ovom trenutku veoma dobro tehnički opremljena, ima dovoljno ljekara i stručnog osoblja i otvorena je za sve pacijente kojima je pomoć neophodna.

"Bez obzira na problem koje nam je donela korona, klinika dobro radi i odgovorno mogu da kažem da naši pacijenti nisu bili ni malo zapostavljeni, i da im je u svakom trenutku pružena adekvatna pomoć. Na drugoj strani otvoreni smo za sve, nema nikakve podjele, pa zato ponekad ne razumijem ljude iz npr. Gračanice ili nekih drugih srpskih sredina da idu za Beograd, Niš ili u neke druge centre u okruženju, kada im je ovdje kod nas sve dostupno, liste čekanja postoje, ali su one mnogo kraće nego u drugim gradovima", rekla je dr Sonja Blakaj.