Politički analitičar

Politički analitičar Ilir Ibrahimi smatra da premijer Albin Kurti mora ispravno da pročita rezultat lokalnih izbora i da napravi radikalne promjene i u upravljanju i u timu, prenosi Ekonomija onlajn.

Ibrahimi navodi da se Kurti više ne može pozivati na rezultate parlamentarnih izbora od 14. februara kao na neku vrstu nespornog mandata, jer je juče poslata poruka.

"Kao i svaka vlada, i Kurtijeva će se mjeriti samo kvalitetom vlasti, a ne nekim ‘svetim’ pravom, kako neki vide", ocjenio je Ibrahimi.

Prema njegovim riječima, opozicione stranke juče su bile uspješne u većini opština, ali akutelna vlast i dalje ima iste glasove u Skupštini Kosova sa jasnim mandatom za upravljanje.

"Uglavnom bi ovaj rezultat trebalo ispravno da pročita premijer Kurti. Ako se napravi analogija sa fudbalom, Kurti u 60. minutu utakmice gubi sa 2:0. U takvim slučajevima trener obično mijenja taktiku, što prati i zamjena igrača", naveo je Ibrahimi.

Kurtijev Pokret Samoopredjeljenje, koji je bio prvi na februarskim parlamentarnim izborima sa 50,28 odsto glasova, osvojio je najmanji broj opština na lokalnim izborima, pošto će prema preliminarnim rezultatima voditi samo četiri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online