LOKALNI IZBORI

Građani Kosova danas ponovo izlaze na birališta u 21 opštini, nakon što je u prvom krugu 17. oktobra u preostalih 17 odlučen pobjednik.

Na Kosovu su u 7 sati otvorena birališta, glasa se u 575 biračkih centara, sa ukupno 1.638 biračkih mjesta, koja će biti otvorena do 19 sati.

Centralna izborna komisija je potvrdila birački spisak koji sadrži 1.260.571  birača.

Osim gradonačelnika Peći i Južne Mitrovice ostali kandidati u gotovo svim velikim opštinama na Kosovu nisu uspjeli da osiguraju više od 50 posto glasova u prvom izbornom krugu.

Među opštinama u kojima se održava drugi krug izbora je i jedna opština sa srpskom većinom - Klokot. U ostalih devet opština sa srpskom većinom, Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku, Gračanici, Štrpcu, Ranilugu, Partešu i Novom Brdu kandidati Srpske liste su pobjedili u prvom krugu izbora održanih 17. oktobra.

Kandidat Demokratskog saveza Kosova Perparim Rama u trci je za mjesto gradonačelnika Prištine sa kandidatom Pokreta Samoopredjeljenje Arbenom Vitiom, i tu će se voditi najvažnija i najneizvjesnija borba.

U Prizrenu kandidat iz Pokreta Samoopredeljenje Mythaher Haskuka takmiči se sa kandidatom Demokratske partije Kosova Shaqirom Totajem.

U Gnjilanu su u trci za gradonačelnika kandidat LDK Lutfi Haziri i Alban Hiseni iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Ardian Gjini će u Đakovici pokušati da zadrži fotelju gradonačelnika još jedan mandat u trci protiv Mimoze Kusari koja pokušava da povrati izgubljeno povjerenje od prije četiri godine.

U opštini Glogovac održaće se drugi krug između Ramiza Ladrovcija iz PDK  i Dritona Ajazija iz stranke Demokrata za Glogovac.

U opštini Kačanik u trci za gradonačelnika su kandidat PDK i Pokreta Samoopredjeljenje.

Kandidat iz LDK Bexhet Xheladini ulazi u trku sa Shabanom Shabanijem iz PDK u Dragašu, dok će se Burim Berisha iz LDK takmičiti protiv Envera Bajçince iz Pokreta Samoopredjeljenje u Kosovu Polju.

U Istoku će u drugom krugu biti Ilir Ferati iz LDK protiv kandidata AAK Beka Berishe.

Kandidat iz Građanske inicijative Xhafer Gashija takmičiće se u opštini Obilić protiv Halila Thaçija iz Pokreta Samoopredjeljenje.

U drugi krug u opštini Klina idu Zenun Elezaj iz AAK i Esat Raci iz PDK.

U Kamenicu će se u drugom krugu takmičiti Qendron Kastrati iz Socijaldemokratske stranke i Kadri Rahimaj iz Samoopredjeljenja.

Za gradoonačelnika u Orahovcu takmičiće se  Smajl Latifi iz AAK protiv kandidata Visara Korenica iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Opština Podujevo ide u drugi sa kandidatima Ekremom Hisenijem iz LDK i Shpejtimom Buliqijem iz Samoopredjeljenja.

U Vitini, Sokol Haliti iz LDK ide u drugi krug sa kandidatom Samoopredjeljenje Arsimom Ademiem.

Kandidati za opštinu Junik za gradonačelnika su Agrona Kuçija iz AAK i Ruzhdija Shehua iz LDK.

Opština Mališevo ide u drugi krug sa Ekremom Kastratijem iz Socijaldemokratske inicijative i Isnijem Kilajom iz PDK.

U trci za gradonačelnika u Vučitrnu takmičiće se u drugom krugu Ferit Idrizi iz PDK i Xhafer Tahiri iz LDK.

U Štimlju, Qemajl Aliu iz Pokret Samoopredjeljenje ulazi u trku protiv Naima Ismajlia iz PDK.

U opštini Klokot u drugom krugu će se takmičiti Vladan Bogdanovića iz Srpske liste i Strahinja Spasić iz GI Srpska narodna sloga.

Opština Mamuša ide u drugi krug sa Abdulhadijem Krasniqijem i Arifom Butućijem iz turskih partija.

Glasačka mjesta su otvorena u 7h, a zatvaraju se u 19 časova.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi