Nije bilo investicija...

Albanski gradonačelnici u četiri opštine na sjeveru Kosova stupili su na dužnost prije godinu dana, a tim povodom univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu kaže za Kosovo onlajn da oni u proteklih 12 mjeseci nisu ništa uradili, ali kako dodaje, od njih se to možda nije ni očekivalo jer imaju jako mali legitimitet, a i zbog toga što su se našli neupućeni, u sredini u kojoj se nije očekivalo da će biti izabrani za predsjednike opština.

“Jedino što je omogućeno u ovo vrijeme je obavljanje običnih poslova koji se tiču izvoda, ličnih karata, matičnih knjiga, ženidbe, udaje, smrtnih listova.., odnosno te osnovne funkcije opština. Ali nije bilo investicija, nekog rada na infrastrukturi koji bi mogao da se pomene. Najavljeno je da će biti izgrađen stadion u Leposaviću koji će biti po međunarodnim standardima jer će Kosovo biti domaćin Mediteranskih igara, a Leposavić je predviđen da bude jedan od gradova koji će ugostiti takmičare i to je sve”, kaže Spahiu.

Na pitanje kakva je bila njihova komunikacija sa srpskom zajednicom, Spahiu kaže da je ona postojala po pitanju svakodnevnih potreba građana.

“Nije tu bilo nešto negativno, osim toga što nije bilo investicija u infrastrukturu, a što bi priličilo uspješnim građanačelnicima. Zapravo, kada se kaže da oni nisu pokazali neki uspjeh, to važi i za gradonačelnike koji su u južnim opštinama, bilo Srbi bilo Albanci. Ni oni se nisu naročito dokazali. U opštinama koje vode Albanci, na primjer, uništava se priroda, sječe se drveće po gradu, pravi se nešto zbog korupcije… Tako da su ovi na sjeveru, koji nisu ništa radili u tom pogledu, možda ostali najbolji gradonačelnici na Kosovu jer nisu radili ništa, ni pozitivno, ni negativno, dok su ostali, više radili negativno nego pozitivno”, kaže Spahiu.

O tome treba li očekivati da albanski gradonačelnici ostanu na dužnosti do redovnih lokalnih izbora 2025. godine, kaže Spahiu da će oni završiti svoje mandate.

“Referendum o njihovom smenjivanju je propao. Ukoliko ne naprave neko krivično djelo ili ako ne preminu, oni će ostati na dužnosti do izbora 2025”, kaže Spahiu.

Četiri albanska gradonačelnika izabrana su na izborima održanim 23. aprila 2023. koje su Srbi bojkotovali. Prvi je na dužnost stupio Erden Atiq u Sjevernoj Mitrovici koji je zakletvu položio 19. maja, a Ilir Peci u Zvečanu, Lulzim Hetemi u Leposaviću i Izmir Zeqiri Zubinom Potoku položili su zakletve 25. maja.

Izvor: Kosovo Online