Bivši lider LDK

Bivši lider Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isa Mustafa oglasio se nakon što Kosovo nije pozvano na Samit demokratije američkog predsjednika Josepha Bidena, rekavši da predsjednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti, ne da nisu pozvani u Vašington, već im nije dozvoljeno čak ni da se vide na ekranima laptopova, prenosi Reporteri.

„Kosovo ne zaslužuje da njime vladaju oni koji su odvojeni od Sjedinjenih Država, koje su preko 30 godina glavni saveznik nezavisnosti Kosova i preko 100 godina saveznik Albanaca. Oni moraju da kažu građanima Kosova zašto su izostavljeni, zašto ih američka administracija ne prihvata, jer se ne radi o izopštenju lidera već Kosova kao države", rekao je Mustafa i dodao da izlazak Kosova iz 'orbite' SAD pada teško, posebno što se stavlja u 'isti koš' sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

„Ne da nisu pozvani u Vašington već Osmani i Kurti, ni na virtuelnom sastanku nisu dobili priliku da budu viđeni međuliderima 100 država koje je pozvao predsjednik Biden, nisu pozvani ni da se vide ni na ekranima laptopova. Kosovo ne treba da bude ravnodušno prema ovoj situaciji, a još manje aktuelni lideri“, rekao je Mustafa.

Mustafa je zamolio predsjednicu Osmani i premijera Kurtija da kažu građanima zašto je Kosovo izostavljeno sa Samita.

Kosovo nije pozvano da učestvuje na Samitu demokatije koji će biti održan virtuelno 9. i 10. decembra.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri