Politikolog i analitičar

Politikolog i analitičar Belul Beqaj istakao je da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijeri Albanije i Kosova Edi Rama i Aljbin Kurti nameću kao nacionalni lideri, što je prirodno i legitimno, ali je, kako kaže, Kurtiju potrebno da to dokaže i pred građanima, prenosi Koha.

Beqaj je rekao da je pitanje Vučića problem Srbije i Srba, dok je pitanje Kurtija problem građana Kosova.

"Albin Kurti ima mnoga iskušenja da se dokaže pred Kosovarima i ako to dokaže, mislim da može automatski da otvori vrata da postane svealbanski lider, i da gleda druge dijelove teritorije i sklopi dogovor sa Edijem Ramom“, rekao je Beqaj.

Ipak, kako kaže, postupci koje čine kosovski zvaničnici, prije svega Vjosa Osmani i Albin Kurti, ne donose povjerenje građana, već suprotno.

Beqaj je rekao da je veoma razočaran izjavama Osmani i Kurtija o Zajednici srpskih opština podsjećajući da je obaveza o formiranju ZSO potpisana u Skupštini Kosova. On je upitao „šta se dešava sa suverenitetom države ako upravo ova vlast ne poštuje dokument koji izdaje suverena država“.

„Predsjednica Osmani me je dosta razočarala, mislio sam da ona neće upasti u zamku zahtjeva po pitanju sprovođenja sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom. Najprije je rekla da će se to sprovoditi u skladu sa Ustavom, ali je potom rekla da će ličiti na nevladine organizacije. Nije bilo potrebe da se to kaže. Mislim da je to što su naši zvaničnici uradili izuzetna greška“, smatra Beqaj.

On ističe da je Samoopredjeljenje čekalo 15 godina da dobije većinu i upravlja Kosovom, ali da je svojim postupcima učilo da za manje od osam mjeseci izgubi polovinu podrške biračkog tijela.

Beqaj smatra da Vlada Kosova ne razumije dobro poruke Bidenove administracije.

"Imamo američkog predsjednika koji ne samo da dobro poznaje Kosovo, već je i emotivno vezan za njega. Imamo i ambasadora u Srbiji i na Kosovu koji se zalažu za američku politiku koja je u interesu Kosova i Albanaca. I šta mi radimo. Ćutali smo i ćutimo kad god dolaze jasne poruke od predsjednika Bidena ili bivšeg ambasadora Kosnetta“, rekao je Beqaj.

Ovaj poznavalac političkih prilika naglašava da na Kosovu nikada do sada nije bilo manje Srbija, a veći uticaj Srbije.

"Moramo da budemo realni. Nikada ranije nije bilo manje Srba na Kosovu. Nikada ranije pitanje uticaja Srbije nije bilo veće. Moramo ići putem rješavanja problema. Do sada nismo imali odgovarajući kontekst da djelujemo u rješavanju problema“, zaključio je Beqaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore