Reprint

Albanološki institut Kosova, koji je objavio knjigu "Albanske narodne pjesme Kosova i Metohije I", pojasnio je da je riječ reprintu knjige čiji je original objavljen 1951. godine i da nikakve izmjene nisu vršene, prenosi Reporteri.

Politički analitičar Blerim Latifi reagovao je zbog naziva knjige, u kojem se spominje Metohija, a iz Instituta navode da je knjigu iz 1951. godine, nakon objavljivanja, zaplenila tadašnja vlast, uništivši izdavački kontingent, ali da je sačuvan jedan primjerak na osnovu kojeg je sada izdata kopija.

Direktor Albanološkog Hisen Matoshi poručuje da je knjiga ponovo objavljena zbog velikog interesovanja za ovo djelo.

"Reprint knjige profesora Zekerije Rexhe ’Albanske narodne pjesme Kosova i Metohije I’, uradio je Albanološki institut zbog velikog interesovanja koje postoji za ovo prvo djelo albanskog folklora, koje je na Kosovu objavio izdavač ’Mustafa Bakija’ 1951. godine u Prištini. Odmah po objavljivanju tadašnja vlast je zaplenila i uništila kontigent publikacije. Na sreću, sačuvana je kopija, na osnovu koje smo ponovo objavili djelo", rekao je Matoshi za Reporteri.

On je dalje dodao da je riječ o reprint kopiji originala, bez ikakvih preprevki, te da je po njemu terminologija naslova knjige iz 1951. godine i nije vezana za današnjicu.

"Publikacija je kopija originala, bez ikakve intervencije. Jedini dodatak je riječ izdavača pod naslovom ’Povratak profesora Zekerije Rexhe na Kosovo’. Ovo djelo je, s jedne strane, spomenik kulture za Albance koji su živjeli u okvir bivše Jugoslavije, a sa druge, zbog ekskomunikacije, važan je dokument ozbiljnog narušavanja albanske kulture. Dakle, terminologija naslova knjige iz 1951. nije povezana sa današnjicom", zaključio je Matoshi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri