20.000 posmatrača

Parlamentarni izbori donijeli su pobjedu Samoopredjeljenju premijera Albina Kurtija pa su lokalni izbori prvi veliki politički test za njegovu stranku.

Na Kosovu je u toku izborna tišina, uoči lokalnih izbora za gradonačelnike i odbornike 38 općina, koji se održavaju u nedjelju, u jeku visokih tenzija između Kosova i Srbije.

Posljednjih nekoliko sedmica sjever Kosova, gdje živi pretežno srpsko stanovništvo obilježile su demonstracije i sukobi sa policijom, prvo zbog uvođenja posebnih registarskih oznaka za vozila koja na Kosovo ulaze sa srbijanskim registarskim oznakama, a onda i zbog akcije policije Kosova zbog suzbijanja kriminala.

Parlamentarni izbori donijeli su pobjedu Samoopredjeljenju premijera Albina Kurtija koji je mogao samostalno da formira Vladu, pa su lokalni izbori prvi veliki politički test za ovu stranku.

Dvije najveće opozicione stranke, Demokratski savez Kosova (LDK) i Demokratska partija Kosova (PDK) u lokalne izbore ulaze sa ambicijama da zadrže utjecaj u velikom broju općina.

Srpska lista ima kandidate u svim općinama sa srpskom većinom i želi da zadrži sva gradonačelnička mjesta.

Glasanje će pratiti 20.000 posmatrača


Na izborima na Kosovu, na kojima pravo glasa ima 1,88 miliona birača, učestvuju 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedna koalicija i 23 nezavisna kandidata.

Učestvuje i više od 5.000 kandidata za odbornike općinskih skupština.

Zbog korona virusa kampanja se odvijala uglavnom putem medija i društvenih mreža.

Glasanje će pratiti više od 20.000 posmatrača, predstavnika civilnog društva, političkih partija, medija i stranih ambasada.