Lider Pokreta za ujedinjenje

Lider Pokreta za ujedinjenje Valon Murati za Kosovo onlajn ocjenjuje da će se, nakon neuspjeha realizacije Zajednice srpskih opština, ideja o razmjeni teritorija ponovo naći na pregovaračkom stolu Kosova i Srbije.

On smatra da jedino redefinisanje granica može dovesti do sveobuhvatnog rješenja albansko-srpskog problema.

“Ne postoji drugi način osim da se do sporazuma dođe redefinisanjem granice. Albanski dijelovi Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pridruže Kosovu, a srpski dijelovi Leposavić, Zubin Potok i Zvečan da se pridruže Srbiji”, kaže Murati.

Po njegovim riječima, iako izgleda da je ideja o razmjeni teritorija sa Srbijom potpuno “napuštena” ona će se ponovo aktuelizovati, nakon što, kako kaže, propadnu pregovori o Zajednici srpskih opština i njenoj implementaciji.

“Tako bi se Kosovo konsolidovalo kao država i stvorile bi se okolnosti da odnose sa Tiranom uspostavi voljom građana Kosova. Ne sumnjam da će to biti za ujedinjenje. Ovo bi zaista bio kraj poglavlja albansko-srpskog sukoba i početak novog poglavlja u odnosima dva naroda”, smatra Murati.

Kosovo tek nakon postizanja konačnog dogovora sa Srbijom, prema riječima Muratija, treba da se posveti pitanju ujedinjenja sa Albanijom.

“Ujedinjenje Kosova sa Albanijom biće kraj dužeg političkog procesa. Država Kosovo se prvo mora konsolidovati i stvoriti mogućnost da slobodno odlučuje o svojoj budućnosti. To se, između ostalog, može postići tek konačnim dogovorom sa Srbijom”, zaključuje Murati.

Izvor: Kosovo Online