Institut Demokratija plus

Istraživač instituta Demokratija plus Emir Abrashi smatra da odnosi Kosova sa Sjedinjenim Američkim Država nisu na najboljem mogućem nivou, prenosi Ekonomija onlajn.

Abrashi kaže da u prilog tome govori i višednevna posjeta predsjednice Kosova i ministarke spoljnih poslova SAD i odsustvo bilo kakvog sastanka sa zvaničnicima State departmenta.

"Od kada je Kurti došao na vlast, nismo imali sastanak na visokom nivou između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država. Ne koristimo historijske veze koje Kosovo ima sa predsjednikom Bidenom koji je oduvijek bio pristalica Kosova i posjećivao je našu zemlju", rekao je Abrashi na TV Dukagjini.

Prema njegovim riječima, čini se da postoji nespremnost SAD da požele dobrodošlicu kosovskim liderima, uprkos njihovom interesovanju.

"Naši lideri insistiraju na odlasku u SAD i nemamo nikakav pozitivan odgovor iz Vašingtona, to znači da nismo na najboljem nivou odnosa između Kosova i SAD", rekao je Abrashi.

On dodaje da bi kosovsko odbijanje američkih strateških projekata moglo biti jedan od faktora pogoršanja odnosa Kosova i SAD. Abrashi naglašava i da Kosovo, bez podrške Amerike, ne može uspjeti u dijalogu sa Srbijom.

"Evropska unija nema moć da vrši pritisak na Srbiju kao SAD", zaključio je Abrashi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online