Manja od nezaposlenosti i korupcije

Mentor Vrajolli iz Kosovskog centra za bezbjednosne studije je u emisiji "KTV Interaktiv" govorio o istraživanju bezbjednosnih faktora, u kojem je čak 44 odsto ispitanika smatralo Srbiju prijetnjom, prenosi Koha.

"U istraživanje se pokazalo da 44 odsto građana Srbiju vidi kao prijetnju. Međutim, nezaposlenost, korupcija i takve pojave su za njih veća prijetnja od Srbije. Možda su nedavni događaji uticali na određenu promjenu raspoloženja. Ali, građani su svijesni da je Srbija sada ista. Okolnosti se nisu promjenile na Kosovu. Dugoročno, mislim da bi Kosovo trebalo da vidi Srbiju kao ozbiljnu prijetnju, i svaku drugu prijetnju koja je otvorena”, rekao je Vrajolli.

Vrajolli se osvrnuo i na trenutnu situaciju na sjeveru Kosova. Smatra da Kosovo ima podršku međunarodne zajednice po ovom pitanju jer nije bilo kritika upućenih Prištini za uvođenje reciprociteta za registarske tablica, za razliku od perioda kad su Srbiji uvedene takse na proizvode što je tada izazvalo osudu dijela međunarodne zajednice.