Istraživanje CBSK

Čak 92 odsto građana Kosova gleda pozitivno na eventualno članstvo Kosova u Evropskoj uniji, ali 40 odsto njih smatra da se to neće desiti u bliskoj budućnosti, rezultati su istraživanja Centra za bezbjednosne studije Kosova, prenosi Telegrafi.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine podršku ovom procesu izražava 74 odsto ispitanika.

Međutim, 69 odsto njih, smatra da dosadašnji dijalog nije ništa doprineo poboljšanju odnosa između Kosova i Srbije, a samo 15 odsto smatra da je dijalog unapredio te odnose.

Takođe, tri četvrtine ispitanika kao jedino rješenje dijaloga vidi međusobno priznanje. Uzajamno priznavanje prati stvaranje sporazuma koji se ne sastoji od priznavanja već članstva u međunarodnim organizacijama koje kao ključno rešenje smatra devet odsto ispitanika.

Učinak EU kao posrednika u dijaloga građani Kosova vide kao nezadovoljavajući.

Ispitanici smatraju da je Njemačka zemlja od koje imaju najveću podršku među članicama EU, a zatim slijede Austrija, Italija i Hrvatska.

Uticaj Francuske, Holandije i Mađarske se smatra manje pozitivnim, dok se uticaj Bugarske posmatra uglavnom kao neutralan.

S druge strane, zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, poput Grčke, Rumunije i Španije, su najmanje prijateljski raspoložene prema Kosovu.

S druge strane, ispitanici su loše ocijenili napredak u primjeni kriterijuma za članstvo u EU.

Oblasti sa najvećom pozitivnom ocijenom napretka su jačanje regionalne saradnje, sloboda medija i obezbjeđivanje slobodnih i demokratskih izbora.

Napredak u obezbeđivanju nezavisnog pravosuđa, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala se smatra u velikoj mjeri ograničenim, dok se dijalog Kosova i Srbije i depolitizacija javne uprave vide kao oblasti sa najnižim napretkom.

Ovo je pokazatelj rastuće krize kredibiliteta EU u očima građana Kosova, uglavnom kao rezultat neuspeha procesa liberalizacije viza.

U pogledu percepcije građana Kosova o svojim susjedima, Albanija se percipira kao najprijateljskija zemlja, a slede je Crna Gora i Severna Makedonija.