Istraživanje

Vladu Kosova, predsjednika i Skupštinu Kosova građani vide kao najkorumpiranije institucije kojima se najmanje vjeruje, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Centar za bezbjednosne studije Kosova, prenosi Reporteri.

Prema tom izvještaju više od 40 odsto ispitanika vjeruje da su ove institucije korumpirane ili veoma korumpirane.

Vlada Kosova smatra se najkorumpiranijom institucijom, jer je 72 posto ispitanika izjavilo da je vlada korumpirana ili visoko korumpirana.

"Promena vlasti tokom perioda pandemije pomenuta je kao razlog gubitka povjerenja u aktuelnu vladu, dok su velike političke polarizacije uticale na skepticizam građana prema Skupštini. Politički stavovi i neefikasnost predsjednika Kosova u objedinjavanju političke scene bili su česti komentari ispitanika da opravdaju svoje nepovjerenje u ovu instituciju", navodi se u izvještaju.

Odmah, nakon tih institucija, po stepenu nepovjerenja građana sleijdi Agencija za borbu protiv korupcije.

Građani kažu da nisu obavješteni o njenom mandatu, a razlozi nepovjerenja u ovu instituciju uglavnom su povezani sa visokim nivoom korupcije na Kosovu i političke elite.

Inače, ispostavilo se da su Kosovske bezbjednosne snage najpouzdanija institucija za građane, prema ovom izvještaju, jer se 81 odsto ispitanika izjasnilo da ima povjerenje ili potpuno vjeruje u KBS.