Reciprocitet nije provokacija

Premijer Albin Kurti rekao je na sastanku sa ambasadorima Kvinte da odluka o uvođenju reciprociteta prema Srbiji za registarske tablice nije ni provokacija, ni diskriminacija protiv bilo koga, prenosi Koha.

Kurti je ambasadore Kvinte, sa kojima se sastao zbog situacije na sjeveru Kosova poslije uvođenja reciprociteta, obavjestio da juče i danas nije bilo incidenata ni na jednom prijelazu zbog sprovođenja te odluke.

Kurti je naveo da je policija bila i jeste profesionalna, korektna i efikasna.

"Zakon je sproveden, osiguran je jednak tretman", rekao je premijer.

Naglasio je da su posebne jedinice prisutne na prijelazima, jer je na desetine demonstranata blokiralo puteve koji do njih vode.

Kurti je rekao da je policija razgovarala s demonstrantima i nije ih kažnjavala, a da je sloboda kretanja vrijednost koja se ne krši.

"U ovom reciprocitetu privremenih registarskih tablica za automobile i Kosovo i Srbija su u pravu ili ne. Dakle, ili ćemo zadržati obe vrste registarskih oznaka obe zemlje, ili pustiti Kosovo i Srbiju da ih uklone", rekao je Kurti.

Premijer je informirao ambasadore Kvinte o telefonskom razgovoru koji je sinoć imao sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josephom Borellom.

Ambasadori Kvinte i premijer Kurti saglasili su se da se moraju održati mir, stabilnost i sigurnost, te da se dijalog mora nastaviti.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla, koji je prisustvovao sastanku Kurtija i ambasadora Kvinte, rekao je da su kosovski policajci na dužnosti i doprinose održavanju reda i sigurnosti.

Naveo je da građani Srbije ne moraju da se plaše i da preduzete mjere nisu protiv njih, niti protiv bilo koga drugog.

"Policija se ne bavi nacionalnošću putnika. Štiti i poštuje sve građane bez razlike", rekao je Sveçla.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore