Oduzimanje i probne

Pripadnici Policije Kosova nalaze se na dva prelaza na sjeveru; predsjednik Srbije Alesandar Vučić zakazao hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Policija Kosova saopćila je da na granicama provodi akciju u kojoj pregleda registracijske oznake na vozilima, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom ovog zakazao hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Policija Kosova je najavila da će oduzimati tablice s oznakama sa sjevera Kosova (KS), dok vozila s oznakama iz Srbije moraju uzimati probne oznake i platiti osiguranje. Jedine važeće tablice od sada su one s oznakama RKS (Republika Kosovo).

Ovo je na svom Facebook nalogu potvrdio ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla uz napomenu da se radi o rutinskim aktivnostima u cilju očuvanja javnog i ustavnog poretka.

“MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana na osnovu sporazuma isteku od 14. septembra 2016. godine, donio odluku kojom se uređuje i obavezuje obezbjeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama”, naveo je.

Dodaje se da je MUP preuzeo sve neophodne mjere za očuvanje mira na graničnim prelazima.

Kosovski mediji prenose kako se na dva prelaza na sjeveru, Jarinje i Brnjak, nalaze pripadnici Specijalne jedinice Policije Kosova.

Predsjednik Srbije Alesandar Vučić zakazao je za utorak u 10 sati hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Sporazum iz Brisela

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije je postignut 2011. godine, prema kojem su ukinute srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, kao naprimjer PR (Priština), GL (Gnjilane) KM (Kosovska Mitrovica), odnosno morala je da se izvrši preregistracija ovih vozila na KS ili RKS.

Kosovski zvaničnici su ranije najavili da Kosovo neće prihvatiti produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama poslije 15. septembra, kada ističe rok važenja tog dogovora postignutog u Briselu.

Potpredsjednik Vlade Kosova Besnik Bislimi upozorio je početkom septembra, nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, da sporazum neće biti produžen.

Bislimi je rekao da će se Kosovo ponašati isto kao i Srbija kada su u pitanju automobili kosovskih registarskih oznaka (RKS), upozorivši na reciprocitet.

Prema sporazumu, sva vozila sa registarskim oznakama KS mogu ući u Srbiju sa Kosova, dok za ona sa RKS, moraju da ih zamijene na granici, kad dobiju privremene tablice koje je izdala srpska strana. S druge strane, automobili sa srpskim tablicama slobodno ulaze na Kosovo bez dodatnih procedura.