Saučešće porodicama preminulih

Premijer Albin Kurti putem video poruke izrazio je saučešće porodicama čiji su članovi preminuli od posljedica koronavirusa, rekavši da tuga koja je zahvatila čitavo čovječanstvo ne umanjuje bol za izgubljenom voljenom osobom, koju niko ne može da ublaži.

"Hvala medicinskim sestrama i lekarima, policiji i inspektorima, za više od 500 radnih dana i nesebičnoj borbi", rekao je Kurti.

Dodao je da sada možda izgleda da je Vlada mogla da učini više u junu i julu kada je epidemiološka situacija bila bolja i broj zaraženih mali, ali da bi ekstremne mjere u toj situaciji izazvale mnoge reakcije.

"I tada i sada, postupili smo u skladu sa preporukama NIJZK i situacijom na terenu, broj novih slučajeva bio je vrlo nizak do početka avgusta", rekao je Kurti.

Naglasio je da je porast broja pozitivnih i smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa iznenađujući i nepredvidljiv.

"Stručnjaci su očekivali talas delta soja, ali ne tako rano, niti sa tako brzim rastom. Preduzeli smo mjere i djelujemo u realnom vremenu", dodao je Kurti.

Istakao je da u ovakvim situacijama vlade preuzimaju odgovornost i da je vlada dorasla zadatku koji izvršava sa velikom posvećenošću.

"Broj primljenih doza vakcine dostigao je milion. Dvije trećine njih je vakcinisano jednom dozom, a jedna trećina sa dvije doze. Na zalihama ima dovoljno doza vakcine i sve vakcine su registrovane kod EMA i FDA", rekao je Kurti.

Dodao je da su vakcinacija i sprovođenje mjera odlukom vlade počeli da daju rezultate, jer broj aktivnih i pozitivnih slučajeva opada.

"Uz vakcine koje smo obezbjedili, lakše ćemo proći nego mnoge druge zemlje, jer je dokazano da vakcinacija u velikoj mjeri smanjuje kapacitet virusa", rekao je Kurti.

Istakao je da je širenje delta soja nije progresivno već eksplozivno.

"Infekcija nosi visok rizik, a vakcinacija smanjuje taj rizik do 95 odsto. Vakcinacija, testiranje, maske, distanca i higijena, omogućavaju nam i osiguravaju izlaz iz pandemijske krize", poručio je Kurti u video poruci.

Izvor: Kosovo Online