Kontrola i kazne

Policija Kosova angažovala je policijske službenike u civilu, koji će pored policajaca u uniformama, nadgledati sprovođenje anti-kovid mjera na terenu.

Angažovani civili, kako je saopšteno, vodiće računa o sprovođenju i poštovanju mjera, uključujući, između ostalog, upotrebu maski kao i poštovanje mjera samoizolacije.

"Policija Kosova u sklopu operativnog plana o spriječavanju širenja pandemije Covid-19, angažovala je policijske službenike u civilnoj odeći na terenu, koji će obavljati dužnosti na cijelom Kosovu", saopštila je PK na društvenoj mreži Facebook.

Podsjetimo, odlukom premijera Kurtija, na sjednici Savjeta bezbjednosti održane u nedjelju, radno vrijeme policijskih službenika produženo je sa 8 na 12 sati.

Kurti je tada upozorio da će se prisustvo policije povećati na cijelom Kosovu.

Kako je danas ujedno saopšteno iz Agencije za hranu i veterinu, angažovano je 85 novih inspektora, koji će takođe nadgledati sprovođenje i poštovanje mjera.

Danas je u Prištini održan i prvi sastanak Odbora za koordinaciju i procjenu situacije u vezi sa pandemijom koronavirusa, kojem je takođe prisustvovao Kurti.

Razgovaralo se o epidemiološkoj situaciji, te delta soju koronavirusa.

Premijer je zatražio da se strožije vrši kontrola poštovanja mjera i kažnjavaju osobe koje ih ne poštuju.

"Da bi sprovođenje mjera bilo što efikasnije, molim vas da iskoristite sve raspoložive inspekcijske resurse, uključujući inspektore AHV, inspektore MINT-a, opštinske inspektore i Policiju Kosova“, kazao je Kurti na ovom sastanku.