Član Predsjedništva PDK

Član Predsjedništva Demokratske partije Kosova Rashit Qalaj zatražio je od premijera Albina Kurtija odgovornost zbog izgradnje "paralelnog srpskog Univerziteta u Sjevernoj Mitrovici" i zatražio smjenu ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, prenosi Ekonomija onlajn.

„Polaganje kamena temeljca za izgradnju paralelnog Prištinskog Univerziteta od strane ministra Gorana Rakića i Vlade Srbije sa budžetom od 6 miliona eura iz Beograda, bezuslovna su kapitulacija Kurtija i njegove vlade, ali i neuspjeh i rizik za dugoročnu disfunkciju tog dijela“, naveo je Qalaj.

Podsjetio je Kurtija da je bio bučna opozicija kada su specijalne jedinice policije ušle na sjever, kada je uspostavljen željeznički saobraćaj sjevera Kosova sa Srbijom i kada su organizovani izbori na Kosovu i da je sve, kako je naveo završeno sramotno.

Qalaj je pozvao je Kurtija da iskoristi svoju „nemoć na sjeveru, barem držeći svoje potčinjene, ministra unutrašnjih poslova i ministra prosvete odgovornim za dozvolu da se ovaj skandal opasnih razmjera dogodi pred vašim očima i usred dana, zanemarujući puni državni suverenitet“.

Naglasio je da je potrebna hitna smjena ministra Rakića.

„Još uvijek ne želimo da vjerujemo da Albin Kurti pretvara Kosovo u Srbiju, iako su upozorenja zlokobna, ne uspostavljanjem reciprociteta, zatim uklanjanjem trgovinskih barijera za građevinski materijal iz Srbije, a danas sa srpskim paralelnim univerzitetom u Sjevernoj Mitrovici“, naveo je Qalaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online