U punoj misiji

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani dobila je pozitivan odgovor predstavnika EU u vezi sa zahtjevom za nadgledanje lokalnih izbora na Kosovu, prenosi Kosovo press.

Predstavnici EU nadgledaće lokalne izbore na Kosovu 17. oktobra u punoj misiji.

Osmani je zahtjev uputila u pismu 18. juna predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju, kao i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josephu Borellu, koji su pozitivno odgovorili na zahtjev predsjednice.

Za razliku od prošlih parlamentarnih izbora, na kojima je Misija EU za posmatranje izbora bila sastavljena od malog broja stručnjaka, na lokalnim izborima ove godine EU će biti prisutna sa punom misijom za posmatranje izbora na Kosovu do potvrde izbornog rezultata.

Predsjednik Evropskog parlamenta Sasoli je u pismu predsjednici Osmani 13. jula potvrdio spremnost Evropskog parlamenta da učestvuje u praćenju izbora na Kosovu, kao i pripremnih procedura za ovaj proces.

U međuvremenu, u pismu Borella od 17. avgusta najavljuje se da će nakon što Evropski parlament imenuje svoje predstavnike, visoki predstavnik EU imenovati šefa misije, koji će zajedno sa timom stručnjaka doputovati na Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press