Raspisan tender

Očekuje se da će Policija Kosova kupiti 15 vozila namjenjenih za suzbijanje nemira ili protesta, piše Bota sot.

Policija Kosova je raspisala tender za vozila koja moraju da zadovolje određene specifikacije. Zahtjeva se da vozila imaju dva prednja i sedam zadnjih sjedišta, odnosno odvojena sjedišta sa jedinstvenim taktičkim položajem.

U tenderu se na poseban način se ističu sve specifikacije koje vozila, koja će biti korišćena u slučaju nereda moraju da zadovolje.

Nabavka je vrijedna nešto više od milion eura, a tender je raspisan prije četiri dana. Sve zainteresovane kompanije mogu da se prijave do 16. avgusta.

U tenderu je takođe navedeno da model vozila treba da bude proizveden u posljednjih godinu dana ili posljednjoj seriji proizvodnje.

Vuča vozila treba da bude 4x4 sa jednim parom prednjih točkova i dva para zadnjih točkova. Zapremina motora najmanje 2.0 l, a snaga najmanje 170 konjskih snaga.

Takođe se zahtjeva automatski mijenjač, kao i kamere za snimanje napred i pozadi, koje se automatski aktiviraju senzorom pokreta i imaju mogućnost snimanja i noću i memoriju za skladištenje snimaka.

Vozila koja Policija Kosova planira da kupi trebalo bi da imaju dvoja prednja, dvostrana i zadnja vrata sa otvorima iznutra.

Prozori vozila moraju biti elektronski, antirefleksni i proizvođač ih mora zatamniti. Pod u vozilu treba da bude od gume ili sličnog trajnog materijala, koji se lako održava.

Boja bi trebala biti tamno plava, a predviđen je i alarm protiv krađe. Trebalo bi da postoje dvostruko trepćuća plava i crvena svijetla, koja su postavljena na masku ispred i iza vozila.

Vozilo takođe treba da ima zadnju policu za postavljanje štitova i opreme čija dubina treba da bude najmanje 60 centimetara i pregradu između polica i putnika.

U tenderu su nabrojani i rezervni dijelovi koji bi trebalo da idu uz vozilo.

Izvor: Kosovo Online/Bota Sot