Pod sloganom "Zajedno i ponosni" u Prištini će 1. jula biti održana Parada ponosa, a događaju će prethoditi brojne aktivnosti tokom "Nedjelje ponosa" - 28, 29. i 30. juna, prenosi Reporteri.

"Parada ponosa biće održana 1. jula sa početkom u 11.30 sati na trgu Skenderbeg i završiće se slavljem na trgu Zahir Pajaziti. Ove godine, 'Nedelja ponosa' iznela je na svijetlo dana pitanje Građanskog zakonika i istopolnih brakova", poručili su organizatori.

Moto ovogodišnje "Nedjelje ponosa" je "Zajedno i ponosni", čime se, poručuju organizatori, poziva na solidarnost, jednakost, pravdu i društvene promjene.

"Zajedno - jer je naš cilj da zajedno stojimo pred bilo kojim izazovom i samo zajedno možemo postići ravnopravno i dostojanstveno društvo u kojem možemo ponosno da živimo", navodi se u saopštenju organizatora.

Cilj aktivnosti tokom "Nedjelje ponosa" je da se LGBT osobe osnaže da se suočavaju sa svakodnevnom diskriminacijom na Kosovu, a baviće se i pitanjima trenutne situacije LGBT osoba u kosovskom društvu, koje ih i dalje ne tretira kao jednake.

Organizatori su Centar za razvoj društvenih grupa i Centar za slobodu i jednakost, sa partnerskim organizacijama.

"Organizatori pozivaju institucije, predstavnike civilnog društva, aktiviste i sve građane Kosova da se pridruže 'Paradi ponosa', kako bi ova parada poslužila društvu da bude tolerantnije, da cijeni različitost tako da se svaka osoba osjeća slobodno bez obzira na rasu, etničku pripadnost, boju, pol, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, jezik, religiju ili drugo", saopštili su organizatori.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri