Ekspert za politička pitanja

Ekspert za politička pitanja Bekim Çollaku, izrazio je uvjerenje da će svi sporazumi postignuti između Kosova i Srbije, u okviru dijaloga, bili u interesu Kosova - čak i onog u fusnoti, prenosi Ekonomija onlajn.

Çollaku je izjavio da Albin Kurti nije spreman za konačni sporazum sa Srbijom.

"Uvjeren sam da ova Vlada i ovaj premijer nisu zainteresovani za postizanje bilo kakvog sporazuma u dijalogu. Njima odgovara da se održi sadašnje stanje", smatra Çollaku.

On dodaje da status quo može da odgovara samo Srbiji, nikako Kosovu.

"Kosovo ima obavezu prema Evropskoj uniji jer je to jedan od uslova za članstvo, a Srbija ima otvorena mnoga poglavlja i nema potrebe da žuri sa zaključivanjem poglavlja 35 koji se odnosi na normalizaciju odnosa sa Kosovom", tvrdi Çollaku.

Jedini razlog zašto je Kurti pozvan u Pariz na razgovor sa Macronom, prema Çollaku, je zbog arogancije koju je pokazao u dijalogu.

"On je u bio u Jelisejskoj palati samo zbog dijaloga, i ni zbog čeg drugog. Da nije stvorio neprijatnosti, ne bi ni bio pozvan. Zabrinutost je velika jer su vlasti Kosova pokazale u nekoliko navrata pokazale određenu dozu arogancije tokom dijaloga", smatra Çollaku.

On smatra da su prethodne vlade Kosova pravile greške i propuste, ali Kosovo nije bilo tretirano kao faktor koji ometa pregovore sve dok nije uvelo takse Srbiji. Od tada, prema njegovim riječima, međunarodna zajednica smatra da Kosovo podriva proces dijaloga.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online