Politički analitičari

Uoči sastanka premijera Albina Kurtija i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Parizu politički analitičari Artan Demhasaj i Astrit Gashi navode da je uloga Francuske u dijalogu problematična za Kosovo, prenosi Telegrafi.

Izvršni direktor organizacije "Çohu" Artan Demhasaj kaže da je Kurti pozvan u Francusku samo radi procesa dijaloga i ni zbog čega drugog.

„Na kraju je Makron pozvao Kurtija u Pariz da mu predstavi sve scenarije koje Francuska ima za proces dijaloga. Čak je i ideja o promeni granica potekla iz Francuske. Da li je to bila njihova ideja ili ne, ostaje da se vidi. Ne bih se iznenadio da se iz Pariza pojavi neki mogući scenario o tome kako će izgledati konačni sporazum između Kosova i Srbije", izjavio je Demhasaj.

Astrit Gashi kaže da Kurti treba da bude oprezan, jer prema njegovim riječima, Srbija već dugo lobira da Francuska bude ključni faktor u dijalogu.

„Macron je na sastanku sa Kurtijem zainteresovan da vidi mogućnosti za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije. Vjerujem da je Kurti svijestan da je Srbija dugo lobirala u Francuskoj da ona bude ključni faktor u postizanju sporazuma. Vučić je takođe lobirao za Francusku zbog nemogućnosti postizanja sporazuma sa Kosovom, a Francuska će biti promoter za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji čak i bez sporazuma sa Kosovom, tvrdeći da Kosovo ne želi sporazum dok Srbija to želi. Prema tome, Kurti mora biti oprezan prilikom razgovora sa Macronom. Njegovo odbijanje moglo bi značiti pobjedu Srbije“, izjavio je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi