Ministar za lokalnu samoupravu

Ministar za lokalnu samoupravu Elbert Krasniqi istakao je da u multietničkoj državi ne može postojati nijedna etnička institucija, misleći pri tom na zahtjeve za formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, piše Ekonomija onlajn.

Krasniqi kaže da je oblik ZSO dogovoren u Briselu u suprotnosti sa Ustavom Kosova i da je predsjednik vlade Albin Kurti to jasno govori.

"Vjerujem da je premijer Kurti uvijek bio jasan u vezi sa ovom temom i ističem činjenicu da ne možemo imati nijednu etničku instituciju u multietničkoj državi. Ranije predložena varijanta krši Ustav, tako da ne možemo biti u disharmoniji sa našom državom" rekao je Krasniqi.

Kada je riječ o lokalnim izborima koji bi na Kosovu trebalo da se održe 17. oktobra, Krasniqi kaže da je u stalnoj komunikaciji sa sadašnjim gradonačelnicima, kako bi taj proces dobro prošao.

"Izborni proces je pred nama, i mi kao ministarstvo imamo nadležnosti definisane u ovom djelu. Zato očekujemo da će ovaj proces ići dobro i da će ga dobro organizovati CIK i opštinske uprave. Vjerujem da imamo dovoljno vremena da radimo sa svim gradonačelnicima koji su trenutno na funkciji", poručio je Krasniqi.

On je istakao da su nakon skeniranja situacije u Ministarstvu spremni da primjene razvojne aktivnosti i ciljeve koje su zacrtali.

"Prošlo je već nekoliko mjeseci, a mi smo vrlo blizu perioda od 100 dana, tako da to nije početak, ali neki procesi su još uvijek u početku zbog prirode rješavanja problema. Imali smo dovoljno vremena da skeniramo situaciju u ministarstvu i izjednačimo je sa razvojnim idejama koje smo imali za ovo ministarstvo, tako da je ovo vrijeme bilo produktivno i sada sprovodimo aktivnosti koje su takođe izglasane u ciljevima Vlade", zaključio je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online