Bivši ministar zdravlja

Bivši ministar zdravlja i poslanik u skupštini Armend Zemaj kritikovao je vladu Albina Kurtija zbog nedostatka programa upravljanja u oblasti zdravstva, navodeći da su poslanici u Skupštini dobili samo jednu nepotpunu programsku stranicu za taj sektor, prenosi Reporteri.

Zemaj je rekao da su očekivanja od ove vlade bila da će predstaviti program u kojem će biti prostora za iznošenje prijedloga.

"Dobili smo samo jednu stranicu zdravstvenog programa i to nepotpunu. Vlada koja proglašava da će zdravlje biti prioritet sa jednom stranicom, gdje ima više referenci koje se čitaju u dnevnoj literaturi, nije nam pružila priliku da ih suočimo sa kritikama", izjavio je Zemaj.

On je istakao da aktuelni ministar zdravlja Vitia ne obraća pažnju na sve zdravstvene ustanove.

"Ne samo sa pandemijom, već postoje i mnoge druge institucije koje bi trebalo da imaju pažnju ministarstva. Mi to nismo vidjeli. Vidjeli smo da je sve vrijeme ministar zdravlja imao tendenciju da se žali u postupku. Ministar koji ima apsolutnu vlast i izvršava je zajedno sa vladom i Skupštinom da donese bilo koji zakon, bavio se prethodnom vladom. Nismo vidjeli nove odluke, ni za budžet, nismo vidjeli zahtjeve za pandemiju, niti za povećanje kapaciteta, niti za povećanje ispitnih kapaciteta", poručio je Zemaj.

Prema njegovim riječima, neophodno je da vakcine koje su kupljenje od kompanije Pfizer stignu do oktobra na Kosovo.

"Danas smo tražili transparentnost u skladu sa zakonom i ustavnom obavezom ministra. Osim obećanja da će do kraja godine 60 odsto stanovništva biti vakcinisano, nisu imali dodatnih informacija. Kraj godine biće katastrofalan ako kontigent od preko 600.000 vakcina ne dođe u oktobru. Ako dođu ranije, to je za nas radost", rekao je Zemaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri