Bivši koordinator za dijalog

Bivši koordinator za dijalog sa Srbijom u vladi Avdullaha Hotija, Skender Hyseni, reagovao je na izjavu premijera Albina Kurtija, koji je rekao da "na Kosovu ne može da postoji monoetnička zajednica opština", ocjenivši da Kurti "igra" opasnu igru prenosi RTK.

"Još jedna 'igra riječi' Albina Kurtija. Kao što se izvještava u medijima, premijer je danas izjavio: ’Na Kosovu ne možemo imati monoetničku zajednicu, a ne da stvaramo pokrajine koje dijele građane’. Da li je to samo igra riječi ili nešto drugo, ostaje da se vidi. Jer, on zna da čak ni zajednica ratifikovana u skupštini ne bi bila jednonacionalna, već multietnička, sa srpskom većinom. Postavlja se pitanje, možda Albin Kurti namjerava da stvori na Kosovu nove opštine, sa većinom Bošnjaka, Turaka, Roma, Aškalija ili Egipćana i da ih pripoji zajednici opština sa srpskom većinom, kako bi ova zajednica postala više multietnička, što bi predstavljalo klasičnu podjelu Kosova po etničkim linijama", rekao je Hyseni.

Hyseni je naglasio da je to opasna igra, čak i ako ostane samo na riječima.

"Srbija je u dijalogu sa Kosovom, historijski (Rambuje, Beč), čak i u Briselu, tvrdila da je ’zaštitnik’ svih nealbanskih etničkih grupa na Kosovu", rekao je Hyseni i dodao da je prema ovoj Kurtijevoj "filozofiji" Kosovo monoetničko, jer je 90 odsto albansko!

Izvor: Kosovo Online/RTK1