LDK neće biti dio dijaloga

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem zatražio je politički stav izvršne vlasti za dijalog sa Srbijom.

Abdixhiku je rekao da je od Kurtija zatražio da pokaže stav i stav Vlade za dijalog, i naglasio da je za Kurtija postojalo i pojašnjenje u vezi sa pitanjem dokumenata o dijalogu.

Abdixhiku je najavio da je Kurtiju takođe ponuđena ponuda sa političkim stavom LDK za ovaj proces.

"Razgovarali smo o pitanju dijaloga. Premijer nas je obavjestio o svom stavu o ovom procesu i očekivanjima. Uradili smo to sa dokumentima koje je predsjedniku vlade dostavila prethodna vlada. Još jednom smo potvrdili da su svi dokumenti koje je imala prethodna vlada predati premijeru. Ako ih nemaju ili su ih izgubili, neka ih ponovo traže. Postavili smo zahtjev da vlada pokaže svoj politički stav i predstavi ga Skupštini. Kosovo treba da zna kakva je pozicija vlade u dijalogu i mi čekamo takvu poziciju", kazao je Abdixhiku nakon sastanka.

"Dali smo ponudu gdje smo premijeru predali dokument o političkom stavu koji bi Vlada Kosova trebalo da ima. Premijer ima dokument, političku poziciju LDK, koji bi trebalo da bude riješen u dijalogu u Briselu. Ovaj dokument sadrži principe koje Kosovo mora da održi", naglasio je Abdixhiku.

On je rekao da je premijer, pored reciprociteta, promjenio stav i po nekoliko drugih pitanja.

"Primjetio sam da je premijer, ne samo na temu reciprociteta, već i na mnogim drugim temama, promjenio svoj stav u dijalogu. Vrijeme je da u ovom procesu dokaže sebe i Kosovo. Svi naši stavovi su za reciprocitet, izvinjenje, unutrašnji dijalog pre spoljnog. Sada postoje i redizajnirani položaji premijera", kazao je Abdixhiku.

Naglasio je da su u dostavljenom dokumentu zahtjevali veće učešće Sjedinjenih Američkih Država u dijalogu, kao i to da LDK ne treba da bude dio pregovaračkog tima.

„LDK je dio institucija, pa je i dio dijaloga. Kosovu nisu potrebni pregovarački timovi jer ima vladu", rekao je, između ostalog Abdixhiku.