Promjena u politici

Premijer Albin Kurti je tokom kampanje za vanredne parlamentarne izbore 14. februara izjavljivao da će "uvođenje reciprociteta Srbiji biti jedna od prvih odluka kada dođe na vlast“, ali do toga do danas nije došlo, podseća Reporteri, ukazujući na promjenu u najavljenoj politici vlade.

Kako se ističe, Kurti je u toku predizborne kampanje istakao da je uzajamnost u odnosima jedan od najvažnijih principa, jer se zasniva na jednakosti.

"Uzajamnost je dublja od plana jer je princip, ima normativnu dimenziju i proizilazi iz koncepta jednakosti koja je zdravi princip međunarodnih odnosa. Uvođenje mjera reciprociteta sa Srbijom je pitanje dana ili nedjelje, a ne mjeseca, to je jedna od prvih stvari koje ću učiniti", rekao je Kurti, braneći tezu o uvođenju reciprociteta.

Najave reciprociteta nekoliko puta iznosio je i portparol vlade Perparim Kryeziu.

Ministarka industrije preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari juče je, međutim, izjavila da ne vidi reciprocitet kao rješenje problema, a Reporteri podsjeća da je Hajdari prije godinu dana "rekla da je reciprocitet mjera jednakosti i građanstva".

"Bez reciprociteta nema jednakosti, nema države ni suvereniteta“, napisala je tada Hajdari.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri