Proširavanje tima

Vlada Kosova namjerava da proširi tim za dijalog sa Srbijom uključivanjem međunarodnih stručnjaka, a neke od njih angažovaće ambasade različitih zemalja na Kosovu, između ostalih i Velike Britanije, Švicarske i Mađarske, piše Koha.

Ambasade Velike Britanije i Mađarske odbile su da kometarišu ovo pitanje, a Švicarska je odgovorila da se po tom pitanju treba obratiti Vladi Kosova.

"Za vaša pitanja, ljubazno vas molimo da se obratite Vladi Kosova", navedeno je Kohi u odgovoru iz Švicarske ambasade.

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu naveo je da Vlada "zbog osjetljivosti procesa, ne može da da više detalja, od onih koji su već objavljeni".

Direktor Balkanske grupe za politiku Naim Rashiti rekao je da su u procesu dijaloga, zbog nedostatka stručnosti u procesu dijaloga napravljene greške.

Naglasio je da su razgovori sa Srbijom kompleksni i da kosovskom timu nedostaju stručnjaci. Grupa koju vodi Rashiti izradila je projekat u saradnji sa Norveškom ambasadom u kojem će biti angažovani lokalni stručnjaci u kosovskom timu.

"Kosovu nedostaju ljudi za određene teme, posebno za pitanja koja se odnose na izgradnju države u međunarodnom aspektu", dodao je Rashiti.

Politički analitičar Gurakuq Kuqi je rekao je da angažovanju stručnjaka treba pristupiti oprezno.

"Tim mora biti još raznolikiji nego što je sada. Treba uključiti ljude koji nisu nužno poznati javnosti, koji imaju sposobnost zaključivanja i koji poznaju kulturu, psihologiju naroda Balkana i naravno psihologiju učesnika u pregovorima, jer bismo u protivnom izgubili", rekao je Kuqi, koji smatra da u tim treba uključiti stručnjake koji nisu sa Balkana.

Koha je istim povodom pokušala da razgovara sa bivšim premijerom Avdullahom Hotijem koji se nije odazvao.

Vlada Kosova, Norveška ambasada i Grupa za Balkan potpisali su 22. aprila memorandum o razumijevanju koji predviđa mogućnosti za angažovanje stranih stručnjaka u procesu dijaloga sa Srbijom i drugim programima vezanim za dijalog.

Do sada angažovani stručnjaci su: Bernard Nikaj, Leon Malazogu, Robert Muharemi, Muhamet Mustafa, Veton Surroi i Blerim Shala.

Kako Balkanska grupa za politiku navodi, oni neće imati predstavničku ili vodeću ulogu u razgovorima sa Srbijom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore