Pojašnjenje

Bivši nacionalni koordinator za dijalog Srbije i Kosova Skender Hyseni potvrdio je da neće biti dio tima koji će učestvovati u pregovorima sa Beogradom.

“Nisam dio tima i nisam prihvatio poziv. Štaviše, ako i postoji takav poziv, moj odgovor je negativan. Ne! Ne! Nisam i ne želim da budem dio bilo kog tima, jer ne vjerujem da je Kurti svijestan da je konačan sporazum sa Srbijom sa uzajamnim priznanjem najvažniji prioritet naše države”, napisao je Hyseni na Facebooku.

On je naglasio da je Kosovu hitno potreban sporazum o priznanju.

“Mnogo je bitno šta Kurti govori. Kaže da dijalog nije njegov prioritet. Izgleda da je status kvo poželjan, za koji vjerujem da je strateška greška za Kosovo. Uvijek sam bio posvećen širokom konsenzusu o pitanjima od nacionalnog interesa. Smatram da parlamentarne stranke treba da skupe snage i hrabrosti da prevaziđu male političke igre i uključe se u dijalog sa Srbijom. Kurti ima mandat i odgovornost da uspostavi konsenzus i dijalog. Koliko sam do sada video, iako ima pun mandat, bojim se da Kurti nema ni hrabrosti ni kompetencije da preuzme odgovornost za dijalog”, napisao je Hyseni na Facebooku.

Izvor: Kosovo Online