Nema povratka prije 2008.

Dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da bude fer, izgrađen na povjerenju, a s ciljem postizanja uzajamnog priznavanja, složili su se kosovski premijer Albin Kurti i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kurti i Merkel razgovarali su juče putem video veze, uoči radne večere koja se danas održava u Briselu, a kojoj će prisustvovati lideri zapadnog Balkana.

"Nezavisnost Kosova i negov teritorijalni integritet ne mogu biti predmet dijaloga – ne možemo ići prije 2008. godine", naglasio je Kurti u razgovoru sa Merkel.

Sagovornici su se osvrnuli i na Berlinski proces i njegov značaj u promovisanju regionalne saradnje.

"U iščekivanju Berlinskog samita, koji bi trebalo da se održi početkom juna, naglasio sam da je reginu potrebna ekonomska i trgovinska saradnja, ali ne i projekti kao zamjena za EU“, kazao je Kurti.

Kurti je ujedno poručio da ekonomska saradnja mora ići paralelno sa procesom demokratizacije regiona.

Kazao je i da je Kosovo ispunilo uslove za viznu liberalizaciju, te podcrtao da Njemačka može da pomogne povodom ovog pitanja.

"Na sastanku sam dobio potvrdu kancelarke Merkel da Njemačka podržava liberalizaciju viznog režima za građane Kosova", dodao je Kurti.

Sa njemačkom kancelarkom razgovarao je i o reformama u pravosuđu i borbi protiv korupcije – kazao je da je njegova vlada posvećena tome, ali i privlačenju investicija, s ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

Kao neophodan korak za tako nešto vidi dolazak njemačkih privrednika na Kosovo, ali i ulogu albanske dijaspore koje živi u ovoj zemlji.

Ppremijer Aljbin Kurti razgovarao je sa Merkel dan prije održavanja radne večere koju priređuje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Josep Borrell, sa liderima Zapadnog Balkana.

Prema ranijim najavama, na radnoj večeri biće riječi o celokupnoj političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu i procesu evrointegracija regiona.

Dolazak na radnu večeru potvrdili su premijeri Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama, Srbije Ana Brnabić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Večera se održava dan nakon samita Brdo-Brioni kojem su prisustvovali predsjednici iz regiona Zapadnog Balkana, a koji je rezultirao usvajanjem deklaracije.

U deklaraciji je naznačeno da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez Zapadnog Balkana, da članstvom u EU granice postaju manje značajne, da bi EU trebalo aktivnije da se poveže sa svim zemljama Zapadnog Balkana, dok se partneri zalažu za efikasnije usvajanje i sprovođenje neophodnih reformi.